Naar content

Immaterieel Erfgoed

Kermis Hoorn immaterieel erfgoed

De kermis van Hoorn staat op de Nationale inventaris immaterieel erfgoed.

De Hoornse kermis met lappendag als afsluiter is in 2014 toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed bekend gemaakt. Op de lijst komen tradities, die mensen het waard vinden om te behouden voor volgende generaties.

De Hoornse kermis is de eerste traditie uit Noord-Holland die wordt aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Het is ook de eerste kermis die op de lijst staat. Met plaatsing op de Nationale Inventaris kan de kermis ook in aanmerking komen voor plaatsing op een van de internationale Immaterieel Erfgoedlijsten van UNESCO.

Historie

De Hoornse kermis komt voort uit een eeuwenoude traditie. De eerste kermis vond plaats in 1446, in de vorm van een veertiendaagse lappenmarkt. Tot de dag van vandaag is de Hoornse binnenstad het decor van de kermis, die nu tien dagen telt. Daarmee is de Hoornse kermis een van de weinige aaneengesloten grote kermissen in een historische binnenstad. In de loop der jaren is het accent van markt naar kermis verschoven. De kermis en lappendag bleven echter onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Vuurwerk

Bijzonder aan de Hoornse kermis zijn de activiteiten voor verschillenden groepen: de ouderenmiddag, de familiedag vol aanbiedingen voor gezinnen met kleine kinderen, de vrouwenavond. Op de eerste zondag is er een speciale kermis-mis. Het vuurwerk dat ieder jaar weer op vrijdag vanaf het Markermeer boven de stad wordt afgestoken trekt alleen al 30.000 bezoekers. Oude vrienden zoeken elkaar op en ontmoeten elkaar na afloop op straat of in het café. Qua omvang staat Hoorn in de top-5 van kermissen in Nederland. De combinatie van winkels, terrassen, de monumentale omgeving en het gevarieerde aanbod aan attracties maken de Hoornse kermis tot een landelijke publiekstrekker.

Ongelooflijk trots

Hoorn is ongelooflijk blij en trots dat de Hoornse kermis met lappendag nu op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed staat. ‘Dat onze eigen inwoners dit een belangrijke traditie vinden wisten we al. Uit onderzoek via het stadspanel blijkt dat we de kermis en lappendag de belangrijkste tradities van Hoorn vinden. Onze voordracht is dan ook breed gesteund. Niet alleen door inwoners, maar ook door de kermisbonden, de ambulante handel, de horeca en de Vereniging Oud Hoorn. We zijn er al met al wel twee jaar mee bezig geweest. De kermis en lappendag zitten in onze genen, ze horen bij de identiteit van onze stad. De plaatsing op de nationale lijst van immaterieel erfgoed is wat ons betreft dan ook dik verdiend’.

Plaatsing op de Nationale Inventaris is een voorwaarde om voor de internationale UNESCO Immaterieel Erfgoedlijst in aanmerking te komen. Uiteindelijk bepaalt de Nederlandse staat welke items van de Nationale Inventaris worden voorgedragen aan UNESCO. ‘Erkenning in Nederland is al heel mooi, maar we gaan uiteraard voor plaatsing op de internationale UNESCO-lijst.’

Met plaatsing op de Nationale Inventaris kan de kermis ook in aanmerking komen voor plaatsing op een van de internationale Immaterieel Erfgoedlijsten van UNESCO.